Tartto on historiallinen kaupunkikohde

Jokaisella matkakohteella on joitakin piirteitä, jotka määrittelevät sitä enemmän kuin muut. Siinä missä Tallinna on tunnettu ostosmahdollisuuksistaan ja yöelämästään, Saarenmaa saaristolasiluonnostaan ja Pärnu on kylpylöistään, on Tartto tunnettu erityisesti historiastaan ja kulttuuristaan.
Tartto on tunnelmallinen yövalaistuksessakin
Tartto sijaitsee Viron kaakkoisosassa ja tästä maan toiseksi suurimmasta kaupungista löytyy paljon nähtävyyksiä. Ikää kaupungilla on jo kunnioitettavat tuhat vuotta, mikä tekee Tartosta yhden Pohjois-Euroopan vanhimmista kaupungeista. Tartto on koko olemassaolonsa ajan ollut tärkeä kauppapaikka ja kulttuurielämän keskittymä, sijaitseepa Tartossa myös Viron vanhin ja maineikkain yliopisto.

Kiinnostavista nähtävyyksistä huolimatta asiat eivät jokaisessa historian käänteessä ole olleet suosiollisia kaupungin matkailulle. Neuvostovallan aikana Tarton lähistöllä sijaitsi sotilaslentokenttiä, mikä merkitsi, ettei ulkomaalaisilla ollut pääsyä kaupunkiin. Viron itsenäistyttyä kaupungin portit avattiin jälleen, mikä on merkinnyt matkailun kasvua ja kehitystä.

Tarton sydän

Historiallisena kaupunkina Tartossa riittää nähtävyyksiä. Kaupunki on pullollaan vanhoja rakennuksia, historiallisia raunioita, kirkkoja ja museoita.

Yksi Tarton tunnetuimpia nähtävyyksiä on Raatihuoneentori, joka on jo kauan ollut, ja tulee luultavasti pitkään olemaan, kaupungin sydän. Raatihuoneentori eli paikallisittain Raekoja plats on hyvä ensimmäinen nähtävyys Tartossa vierailevalle matkailijalle, sillä aukion laidalta löytyy myös kaupungin matkailuinfopiste.

Raatihuoneentorin laidalla sijaitsee luonnollisesti myös raatihuone, joka Tartossa on jo reippaasti yli 200 vuoden ikäinen. Torin suunnittelijoilla ja rakentajilla on ollut aikomuksenaan tehdä aukiosta mahdollisimman vaikuttava näky, joten raatihuoneentori on muodoltaan joelle päin hieman suippeneva. Suippo muoto luo optisen harhan ja aukio vaikuttaa todellista suuremmalta.

Keskusaukion laidalta löytyy vanhoja rakennuksia, museoita ja paljon nähtävää. Raatihuoneentorin tuoreimpia ja samalla tunnetuimpia maanmerkkejä on suutelevia opiskelijoita kuvaava patsas, Suudlevad tudengid.

Enkeli vai piru?

Tarton suosituin puisto on Toomemägi, joka tarjoaa vehreyden lisäksi myös historiallista nähtävää. Toomemäen entisessä tuomiokirkossa toimii nykyisin museo ja kirkontorneihin voi kavuta ihailemaan Tarton kaupunkimaisemia. Kaukaisia näköaloja voi ihastella myös vanhassa Tähtitornissa, joka rakennettiin puistoon 1800-luvun alussa.

Tuomiomäelle vie kaksi siltaa, Enkelinsilta ja Pirunsilta. Jokainen matkailija voi omantuntonsa mukaan valita kumpaa kautta haluaa kulkea. Enkelinsillasta, joka on silloista tunnetumpi, löytyy kirjoitus ”Otium feficit vires” eli ”Lepo palauttaa voimat”. Vehreässä puistossa lepääminen onkin aina paikallaan.

Kahvila Tartossa

Kaunis kahvila puiston siimeksessä

Tapahtumia Tartossa

Tartto tunnetaan erityisesti kaupunki- ja kulttuurikohteena, jonne voi matkustaa ympäri vuoden. Suosituinta Viron matkailu on kuitenkin suven kuukausina, sillä monet matkailijat viihtyvät Viron lämpimissä kesissä.

Tarttokin ottaa kesäisestä matkailusta kaiken irti ja kaupungissa jäljestetään kesä-syyskuun aikana paljon tapahtumia. Suomalaisittain tuttuun tapaan Tartossa voi piipahtaa esimerkiksi kesäteatterissa tai musiikkifestarilla.

Erityisen tunnettu tapahtuma Tartossa ovat vuosittain heinäkuussa järjestettävät Hansa-päivät, jotka ovat kunnianosoitus vuosisataisille eurooppalaisille kauppaperinteille. Keskiaikaisiin asuihin pukeutuneet esiintyjät, tanssijat ja kauppiaat vievät kävijän suoraan hansakaupan kulta-aikaan.

Iltaelämää ja ostoksia

Musiikkia ja tanssia löytyy Tartossa myös muualta kuin kesäisistä tapahtumista. Tartto on yliopisto- ja opiskelijakaupunkina vilkkaan ja nuorekkaan iltaelämän näyttämö, ja kaupungissa on lukuisia ravintoloita ja yökerhoja.

Viron toiseksi suurimpana kaupunkina Tartolla on lisäksi paljon tarjottavaa ostosrintamalla. Tartto on eteläisen Viron tärkeimpiä kauppapaikkoja ja kaupungista löytyy useampikin kauppakatu, tavaratalo ja ostoskeskus. Myös virolaiset rengasliikkeet ovat suomalaisten matkailijoiden suosiossa.

Suosittuja ostoskeskuksia löytyy Tartossa esimerkiksi Riia, Turu ja Kalda teiden varsilta, missä sijaitsevat muiden muassa Hansakeskus, Zeppelin, Eeden ja Tasku Centre.

Liikkuminen Tartossa

Liikennettä Tarton keskustassa
Monilla Tarton nähtävyyksillä liikkuu kätevästi kävellen. Pidemmillä matkoilla Tartossa kannattaa liikkua linja-autolla, sillä bussimatkat ovat Virossa edullisia. Kertamatka bussilla maksaa noin euron, päivä- tai sarjalippu noin 6-8 euroa.

Lisätietoa bussiliikenteestä: www.sebe.ee

Tartossa voi matkustaa myös taksilla ja kaupungista löytyy useita taksiyhtiöitä. Taksit ovat Virossa verrattain edullisia, mutta hinta on kuitenkin hyvä sopia etukäteen.

Kaupunkia halkovalla Emajoella voi liikkua risteillen Jõmmu-proomulla, viikinkilaiva Turmilla ja moottorivene Pegasuksella. Esimerkiksi moottoriveneretki maksaa noin 5 euroa aikuiselta ja 3 euroa lapselta.

Lisätietoa:
Emajoe lodjaselts
Tartu Sadam

Hotellit ja majoitus Tartossa

Isona ja vilkkaana kaupunkina Tartosta löytyy majoitusvaihtoehtoja monenlaisille matkailijoille. Kaupungissa on niin bisneshotelleja, boutique-hotelleja kuin edullisia hostelleja.

Hotelliyö Tartossa maksaa halutusta tasosta riippuen noin 50–90 euroa. Luksusluokan hotellissa hemmottelu maksaa tietenkin huomattavasti enemmän. Tartosta löytyy myös edullisia hostelleja ja edullisimmillaan Tartossa voi majoittua 10–20 eurolla.

Matkat Tarttoon

Tarttoon pääsee helpoiten Tallinnan kautta, minne on Suomesta hyvät laiva- ja lentoyhteydet. Tallinnasta on Tarttoon matkaa noin 180 kilometriä ja loppumatka sujuu esimerkiksi linja-autolla, junalla, vuokra-autolla tai lentokoneella.

Bussi- ja junamatkustus on Virossa edullista, joten joukkoliikennettä kannattaa hyödyntää. Bussimatka Tallinnasta Tarttoon maksaa alle 10 euroa ja kestää noin kolme tuntia. Junamatka Tarttoon maksaa samoin alle 10 euroa.

Bussiaikataulut ja hinnat: http://www.bussireisid.ee/
Juna-aikataulut ja hinnat: http://www.edel.ee/

Viro on suosittu autoilukohde, joten Tarttoon voi matkata myös autoillen. Auton voi ottaa joko mukaan Suomesta tai vuokrata menopelin esimerkiksi Tallinnasta. Tartto on Etelä-Viron liikenteellinen solmukohta jonne on hyvät ja selkeät yhteydet. Tartosta voi helposti retkeillä myös muualle Viroon tai vaikka naapurimaan pääkaupunkiin Riikaan.

Tarttoon voi saapua myös lentäen Tallinnasta ja reittiliikennettä kaupunkien välillä operoi Estonian Air. Tarttoon voi lentää myös Latvian pääkaupungista Riiasta, jonne lentoliikennettä operoi airBaltic. Lennot laskeutuvat Tarton lentoasemalle, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä keskustan eteläpuolella.

Kuvat: Jarsjo, Decade_null, J_silla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *