Tallinna on täynnä tarinoita

Suomenlahden toisella puolella sijaitseva Tallinna tarjoaa suomalaismatkailijalle hyvän ostoskohteen, kylpyläkaupungin, viikonlopun viettopaikan ja paljon historiallisia nähtävyyksiä. Tallinnaan myös matkustaa helposti ja nopeasti. Tallinna selvästi miellyttää suomalaisia matkailijoita: kaupunki on vuosi vuoden jälkeen suosituimpien matkakohteiden kärkisijoilla ja etenkin Tallinnan risteilyillä käy vuosittain paljon väkeä.

Tallinna on lisäksi usein etappina Eurooppaan suuntavilla automatkoilla. Tallinnasta voi suunnata esimerkiksi Via Balticalle, joka on halki pohjois- ja Keski-Euroopan vievä autoreitti. Kaupunki on kuitenkin hyvä lähtöpiste myös lyhyemmille retkille. Tallinnasta voi suunnata esimerkiksi Viron muihin kaupunkeihin tai maaseudulle.

Valloittava Vanhakaupunki

Tallinnan vanhakaupunki

Maisemakuva Vanhastakaupungista


Tallinnan tunnetuin nähtävyys on Vanhakaupunki, joka liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1997. Tallinnan vanhasta osasta tekee erikoisen se, että se on Pohjois-Euroopan parhaimmin säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja. Vanhankaupungin rakenne ei ole paljon muuttunut tuhannessa vuodessa, sillä vanhat tonttien rajat ja katuverkosto ovat säilyneet tähän päivään.

Vanhankaupungin tunnetuimpia käyntikohteita ovat Raatihuoneentori, Katariinan käytävä, vartiotorni, kiltatalot ja Paksu Margareta. Vanhassakaupungissa on myös näköalapaikkoja, joilta voi ihailla Tallinnan maisemia lintuperspektiivistä.

Raatihuoneentori on Vanhankaupungin keskusaukio ja yhä suosittu kokoontumispaikka. Keskusaukio on tapahtumien keskiössä esimerkiksi marras-joulukuussa, jolloin torille kohoaa suuri joulukuusi ja Tallinnan tunnetut joulumarkkinat alkavat.

Vanhasta kaupungista löytyy lukuisia kahviloita, ravintoloita ja herkkupuoteja. Tutuntuoksuista kahvia ja kanelipullaa saa monesta idyllisestä, vanhaan rakennukseen entisöidystä kahvilasta, mutta matkailijan kannattaa kokeilla myös erikoisen makuisia herkkuja, kuten jäätelöitä ja makeisia.

Vanhassakaupungissa kulkee katujuna, joka ohittaa lukuisia kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Katujunan lähtöpiste on Raatihuoneentorin laidalla. Vanhassakaupungissa autot ovat harvassa, joten käveleminen on mukavaa ja turvallista.

Ostoksilla Tallinnassa

Rotermann

Rotermannin kortteli on hyvä paikka ostoksille


Suomalaiset ovat tottuneet pitämään Tallinnaa edullisena matkakohteena, ja sitä se jossain määrin onkin. Maiden väliset hintaerot eivät kuitenkaan ole enää yhtä huomattavia kuin muutamia vuosia sitten. Hintojen vertailu on suomalaismatkailijalle kuitenkin nykyisin helppoa Viron siirryttyä käyttämään euroja.

Tutun valuutan lisäksi ostosten tekemistä Tallinnassa helpottaa se, että parhaat ostospaikat ovat kaupungin keskustassa sijoittuneet kohtuullisen kokoiselle alueelle, joka sattuu sijaitsemaan lähellä suosituimpia hotelleja, satamaa ja Vanhaakaupunkia.

Tallinnassa voi tehdä ostoksia sekä tutunkuuloisissa tavarataloissa, kuten Stockmannilla, että pienissä paikallisissa putiikeissa ja outleteissa. Hyviä ostospaikkoja löytyy esimerkiksi Liivalaia-kadun ja Narva maantien ympäristöstä.

Yksi Tallinnan mielenkiintoisimmista ostoskortteleista on Rotermannin kortteli, joka on vanhoihin, uuden elämän saaneisiin teollisuusrakennuksiin rakennettu kauppakeskittymä. Viru-kauppakeskus sijaitsee samannimisen hotellin kyljessä Vanhankaupungin vieressä.

Tallinnan Vanhallakaupungilla on oma ostostarjontansa. Vanhassakaupungissa työskentelee paljon käsityömyyjiä omissa kojuissaan, minkä lisäksi vanhan kaupunginosan putiikeista voi ostaa esimerkiksi koriste-esineitä ja koruja.

Keskustan lisäksi Tallinnassa voi tehdä ostoksia myös kauempana sijaitsevissa kauppakeskuksissa. Parin kilometrin päässä Tallinnan keskustasta sijaitsee esimerkiksi Ülemisten kauppakeskus, jossa toimii 160 liikettä. Tallinnasta löytyy myös useita suuria Prismoja. Jotkin hotellit tarjoavat ilmaisia yhteistyökuljetuksia esimerkiksi Rocca al Maren kauempana sijaitsevaan ostoskeskukseen, mutta ostosparatiiseja kohti voi suunnata myös paikallisbussilla tai taksilla.

Suosittuja ostoskohteita ovat myös Virolaiset rautakaupat. Tallinnan lähettyviltä löytyy monta hyvää ja edullista rautakauppaa joiden valikoima ja hintataso yllättää positiivisesti.

Vilkasta yöelämää

Tallinnan yöelämä

Central Point -yökerho


Yöelämää kaipaavat eivät jää Tallinnassa vaille tekemistä, sillä kaupunki on tunnettu huvittelumahdollisuuksistaan. Vilkkaasta yöelämästään tunnetussa Tallinnassa riittää menopaikkoja joka sormelle: ravintoloita, baareja, pubeja, vinoteekkeja, sikarihuoneita ja yökerhoja.

Matkailijan ei välttämättä tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, sillä jokaisella suositulla hotellilla on oma baarinsa tai yökerhonsa. Kaupungista löytyy kuitenkin niin paljon valinnanvaraa, että tutkimusmatkailu kannattaa. Tallinnan yökerhoissa ilta jatkuu aamuun saakka, sillä viimeiset yökerhot sulkevat ovensa aamukuudelta.

Autolomailua Virossa

Tallinna on hyvä ensimmäinen etappi Eurooppaan suuntavalle autolomalle. Autoilu on Virossa suomalaisittain helppoa, sillä virolainen autoilukulttuuri muistuttaa suuresti suomalaista, tiet ovat hyväkuntoisia ja reittiverkosto kattava.

Tallinnasta voi omalla tai vuokra-autolla suunnata esimerkiksi Tarttoon tai Pärnuuseen. Autoilla kannattaa myös pidemmälle, sillä 300 kilometrin päässä odottaa naapurimaa Latvian pääkaupunki Riika. Riiasta matkaa voi jatkaa myös pidemmälle, eli halki Baltian kohti Eurooppaa.

Liikkuminen Tallinnassa

Tallinnassa on helppoa liikkua kävellen. Etenkin keskustassa shoppailu ja Vanhassakaupungissa kiertely sujuvat hyvin apostolin kyydillä ja liikennekulttuuri on tuttua.

Pidemmillä matkoilla Tallinnassa voi hyödyntää joukkoliikennettä, joka toimii linja-autojen, johdinautojen ja raitiovaunujen voimalla. Julkisen liikenteen hyödyntäminen on Tallinnassa edullista, sillä kertalippu maksaa noin euron. Lipun voi ostaa kyytiin nousun yhteydessä suoraan kuljettajalta tai etukäteen kioskilta, missä liput ovat edullisempia.

Joukkoliikenneaikataulut: http://soiduplaan.tallinn.ee/
Kartta: Tallinnan kartta

Paljon julkisessa liikenteessä matkustavan ja Tallinnan nähtävyyksillä kiertelevän kannattaa ostaa Tallinn Card. Tallinn Cardilla julkisessa liikenteessä voi liikkua ilman erillistä maksua, minkä lisäksi kortilla pääsee ilmaiseksi noin 40 matkailunähtävyyteen.

Tallinn Card: http://www.tourism.tallinn.ee/fin/fpage/tallinncard

Tallinnassa voi liikkua myös taksilla, joista lailliset versiot tunnistaa kojelaudalta löytyvästä taksiluvasta, josta ilmenee kuljettajan nimi ja kuva. Taksimatkojen hinnat vaihtelevat Tallinnassa suurestikin riippuen taksiyhtiöstä, eikä hinnoilla ole ylärajaa. Matkan kokonaishinta koostuu aloitusmaksusta, kilometritaksasta ja mahdollisesta odotusmaksusta. Matkan hinta-arvio on hyvä sopia etukäteen.

Hotellit Tallinnassa

Tallinna tarjoaa paljon majoitusvaihtoehtoja ja matkailija voi asustaa esimerkiksi hotellissa, hostellissa, aamiaismajoituksessa tai leirintäalueella.

Majapaikkojen hinnat vaihtelevat suuresti halutusta tasosta riippuen. Hotelliyön hinta liikkuu Tallinnassa sadan euron molemmin puolin ja edullisimmillaan majapaikan saa parillakymmenellä eurolla. Tallinna on myös suosittu kylpyläkaupunki, joten kaupungista löytyy lukuisia kylpylähotelleja.

Matkailuautolla liikkuvat voivat Tallinnassa majoittua leirintäalueille, kuten aivan kaupungin keskustassa sijaitsevaan Tallinn City Campingiin.

Lennot Tallinnaan

Suomesta on päivittäisiä lentoyhteyksiä Tallinnaan Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Lentoja Tallinnaan järjestävät esimerkiksi Blue1, AirBaltic ja Finnair, ja ne maksavat noin 100–200 euroa.

Lennot laskeutuvat Tallinnan lentokentälle, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta. Lentokentältä keskustaan pääsee esimerkiksi linja-autolla tai taksilla.

Matkat

Öinen satama

Tallinnan satama iltavalaistuksessa


Suomesta järjestetään Tallinnaan paljon reitti-, risteily- ja hotellimatkoja.

Nopeimmillaan Helsingistä Tallinnaan pääsee parissa tunnissa esimerkiksi Tallink Siljan Star- ja Superstar-aluksilla, tai Linda Linen katamaraanilla. Laiva-, katamaraani- ja lauttamatkoja Helsingistä Tallinnaan järjestetään useita päivässä ja niitä lähtee esimerkiksi Länsiterminaalista ja Kauppatorin terminaalista. Reittihinta Tallinnaan on noin 15–20 euroa per suunta.

Tallinna on suosittu risteilykohde ja risteilyissä on valinnanvaraa. Tallinnaan voi tehdä esimerkiksi päivän mittaisen ostosmatkan tai viihderisteilyn. Risteily Tallinnaan maksaa matkan pituudesta ja halutusta majoitustaosta riippuen noin 20–200 euroa. Tallinnaan liikennöiviä laivayhtiöitä ovat Viking Line, Tallink Silja, Linda Line ja Eckerö Line.

Tallinnaan järjestetään myös paljon pakettimatkoja ja Tallinnan hotelli- ja kylpylämatkat ovatkin suosittuja. Tallinnan matkoja löytyy monilta matkanjärjestäjiltä ja niiden hinnat vaihtelevat halutusta tasosta ja matkan pituudesta riippuen noin 100–500 euron välillä.

Kuvat: Mdid, Soosalu, Hanspoldoja ja Dobrych

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *