Pärnu on suosittu kylpyläkohde

Pärnu on Viron suosituimpia kylpyläkaupunkeja ja etenkin kesäisin suomalaisten suosima matkakohde. Kaupunki eloisimmillaan ja kukkeimmillaan kesän kuukausina, joten Pärnua kutsutaankin Viron kesäpääkaupungiksi.

Pärnu sijaitsee Lounais-Virossa Itämeren rannalla, noin 130 kilometrin päässä maan pääkaupungista Tallinnasta. Pärnu on jo parinsadan vuoden ajan ollut tunnettu kylpyläkaupunki, sillä ensimmäinen kylpylä Pärnuuseen avattiin jo 1800-luvun alkupuoliskolla.

Pärnun vanhaakaupunkia

Pärnu on romanttinen kesäkaupunki

Erityisen kiihkeää kylpyläkohteen kehitys oli noin sata vuotta myöhemmin. Rauhallisesta pikkukaupungista kasvoi 1900-luvun alussa nopealla tahdilla suosittu lomakohde. Pärnun kylpylähoidoissa käytettävän mudan kerrottiin tekevän ihmeitä iholle ja terveydelle, joten kaupungin mutakylpylästä tuli etenkin nuoruudentavoittelijoiden suosikki.

Suosittuja mutakylvyt ovat kaupungissa edelleen. Pärnussa on sittemmin avattu useita hotelleja, ravintoloita ja huvittelupaikkoja, mutta muta ja pikkukaupungin idylli ovat yhä tallella.

Eloisa kesäkaupunki

Kylpylät ja ihmemuta eivät ole ainoita asioita, jotka houkuttavat kävijöitä Viron kesäpääkaupunkiin. Parnuussa on myös hieno hiekkaranta ja paljon harrastusmahdollisuuksia, eivätkä Viron maaseutu ja Tallinnan ostosparatiisitkaan ole kovin kaukana. Pärnu on tunnettu myös kesäisestä tapahtumatarjonnastaan.

Pärnun upea hiekkaranta

Pärnun rannat vievät matkaajan välimeren tunnelmiin


Loivasti syvenevä Pärnun ranta sopii hyvin lapsiperheiden lomanviettoon. Lasten nenät osoittavat usein myös kohti Viron suurinta vesipuistoa, Terviis Paradiisia, joka sijaitsee Pärnussa. Vesileikkejä ajatellen Pärnu on hieno kesäkohde, sillä Pärnussa vallitsee suomalaisittain tutunoloinen, merellinen ilmasto. Kesät ovat Pärnussa pitkiä ja lämpimiä keskilämpötilan noustessa kesän kuukausina yli 20 asteen.

Talvet ovat Pärnussa leutoja ja kaupunki talviunilla. Kylpylälomaa voi Pärnussa viettää kuitenkin myös talvella. Talvi on kaupungissa hiljaista ja levollista aikaa, jolloin kylpylähoidoista voi nauttia rauhassa.

Hemmottelua ja ostoksia Pärnussa

Kylpyläpalveluista kannattaa Pärnussa nauttia, sillä ne ovat suomalaisesta näkökulmasta katsottuna edullisia. Samoin on joidenkin ostosten laita, vaikka Viro ei olekaan menneiden vuosien tapaan enää huippuedullinen ostosmaa. Hintojen vertailu on kuitenkin suomalaismatkailijalle nykyisin helppoa, sillä Viro on vastikään liittynyt mukaan yhteisvaluutta euroon.

Shoppailua rakastaville matkailijoille Pärnulla on jonkin verran tarjottavaa. Hyviä ostospaikkoja kaupungista löytyy esimerkiksi kävelykatu Rüütlilta. Ostoskeskuksia on kaupungin ympäristössä kahdeksan ja ostosparatiiseja löytyy esimerkiksi Papiniidu-kadun ja Riia maantien varrelta. Perinteistä virolaista torielämää Pärnussa tarjoaa vanha tori, Vana Turg.

Retkiä Pärnussa ja Virossa

Shoppailusta nauttivan matkailijan kannattaa yhdistä Pärnun lomaansa ostospäivä esimerkiksi Tallinnassa. Viron pääkaupungilla on paljon tarjottavaa vaatteista ja tavaroista innostuneille matkailijoille, eikä matkustaminen Pärnusta Tallinnaan ole vaikeaa.

Tallinnan ohella Pärnua ympäröivä maaseutu tarjoaa paljon retkimahdollisuuksia. Pärnun maanteillä voi liikkua esimerkiksi omalla tai vuokra-autolla, polkupyörällä tai vaikka rullaluistimilla.

Kaupungin läheisyydessä sijaitsevassa Soomaan kansallispuistossa on patikointireittejä, jotka tarjoavat hieman haastetta ja kunnonkotusta. Haastetta ja aktiviteetteja löytyy myös merenrannalta, sillä Pärnusta voi harrastaa myös merellistä urheilua. Purjehdus on merenrantakaupungissa suosittua ja meloa voi myös Soomaan kansallispuiston joessa.

Nähtävyyksiä kiertelemässä

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä Pärnussa voi retkeillä myös pienemmässä mittakaavassa – nähtävyydeltä toiselle. Kaupungissa on joitakin historiallisia kohteita, jotka valottavat vuosisatojen takaista elämää. Kaupungissa on lisäksi lukuisia idyllisiä kirkkoja.

Suosituimpia nähtävyyksiä Pärnussa ovat Tallinna värav eli Tallinnan portti, sekä Punane Torn eli Punainen torni. Tallinnan portin alkuperäisenä tarkoituksena oli toimia kulkuväylänä kaupunkia suojaavassa puolustusmuurissa, mutta muuri on kivi kiveltä aikojen saatossa kadonnut näkyvistä. Portti ja pieni pätkä vallihautaa ovat jääneet jäljelle muistoksi 1600-luvusta.

Punainen torni puolestaan on saanut nimensä punaisesta tiiliverhosta, joka alun perin peitti sen pintaa. Nykyisin tämä 1400-luvun hansa-aikojen muistomerkki on väriltään valkoinen. Värin ohella moni muukin asia on tornissa muuttunut. Vanha vankitorni ei enää toimi alkuperäisessä tehtävässään, vaan tänä päivänä siitä löytyy käsityötaiteilijoiden paja.

Liikkuminen Pärnussa

Pärnu on pieni kaupunki, jossa liikkumiseen riittävät usein hyvät jalkineet. Tiet ovat hyväkuntoisia ja suuntaviitat vievät perille haluttuun kohteeseen. Idyllinen tapa tutustua kaupungin miljööseen ja ympäristöön on polkupyörän vuokraaminen.

Pärnun julkista liikennettä operoidaan pääasiassa linja-autojen voimin. Linja-auto onkin hyvä valinta pidemmille matkoille, sillä bussimatkustus on Virossa edullista. Pärnusta löytyy myös takseja, joilla huristelu voi tuntua edulliselta. Hinta-arvio matkasta kannattaa kuitenkin sopia aina etukäteen.

Puisto Pärnussa

Pärnussa on useita kauniita puistoja

Hotellit Pärnussa

Ensimmäiset kylpylät ja hotellit kohosivat Pärnuun jo aikapäiviä sitten, eikä uusien rakentamisessa ole arasteltu. Pärnun majoitusvaihtoehdot ovat monipuolisia ja matkailija voi oman matkabudjettinsa mukaisesti valita joko edullisemman motellin, aamiaismajoituksen tai leirintäalueen, tai viettää lomansa laadukkaassa kylpylähotellissa tai vuokrahuvilassa.

Edullisimmillaan Pärnussa viettää yönsä 20–30 eurolla, mutta hemmottelunhaluiset viettävät yönsä parin sadan euron sviitissä. Keskimäärin hotelliyö Pärnussa maksaa noin 50–70 euroa. Hotellimajoitus kannattaa kesäisin varata etukäteen, jottei perillä tule yllätyksiä. Kesät ovat kaupungissa kuuminta makailusesonkia ja suosituimmat hotellit usein varsin täynnä.

Matkat Pärnuun

Koska Pärnu on suosittu lomakohde, on suomalasilla valinnanvaraa sen suhteen, miten haluaa kaupunkiin saapua. Pärnuun pääsee helposti matkanjärjestäjien valmismatkoilla mutta myös omatoimisesti esimerkiksi Tallinnan kautta.

Suomesta pääsee Tallinnaan helposti laivalla tai lentäen. Nopeita yhteyksiä Helsingistä Tallinaan tarjoavat esimerkiksi Tallink Siljan Star- ja Superstar-alukset, sekä Linda Linen katamaraani. Reittimatka Tallinnaan maksaa noin 15–20 euroa per suunta. Tallinnasta Pärnuun on matkaa noin 130 kilometriä, ja loppumatkan voi taittaa bussilla, junalla tai omalla autolla.

Bussi on helppo, luotettava ja edullinen tapa liikkua Virossa. Bussimatka Tallinnasta Pärnuun maksaa noin 8-10 euroa ja kestää pari tuntia. Pärnuun pääsee edullisesti myös junalla. Junalippu Tallinnasta Pärnuun maksaa noin 5-6 euroa.

Bussi Reisid: bussiaikatalut ja hinnat
Edelaraudtee: juna-aikataulut ja hinnat

Viro on helppo ja suosittu autolomakohde, joten Pärnuun voi saapua myös omalla tai vuokra-autolla. Oman auton voi tuoda Suomenlahden yli laivalla tai vuokrata menopelin Tallinnasta. Tiet ovat Virossa hyväkuntoisia ja liikennekulttuuri suomalaisittain tuttua, joten hyvän kartan avulla Pärnu löytyy helposti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *