Viron laivamatkat

Tallink Star

Tallink Star matkalla Tallinnaan

Suomesta tehdään Viroon noin miljoona matkaa vuosittain ja suurin osa Suomenlahden toiselle puolelle suuntaavista matkailijoista tekee reissunsa laivalla. Viron laiva- ja reittimatkojen kohteena on pääasiassa Tallinna, joka on lähimpänä Helsinkiä sijaitseva pääkaupunki ja suosittu lomamatkakohde.

Helsingistä on Tallinnaan linnuntietä noin 80 kilometriä ja parhaimmillaan kaupunkien väliseen laivamatkaan kuluu parisen tuntia vuodenajasta riippumatta. Kesällä matka taittuu tätäkin nopeammin, sillä kesäisin liikennöivät Linda Linen pikalaivat kulkevat Helsingistä Tallinnaan noin 1,5 tunnissa. Kaupunkien välisessä laivaliikenteessä on kuitenkin tarjolla myös kiireettömämpää matkailua yön yli kestävien risteilyjen merkeissä.

Helsingin ja Tallinnan väliä kulkevilta aluksista löytyy usein ravintoloita, lasten leikkihuoneita, yökerhoja ja kauppoja. Etenkin suurimmilla risteilyaluksilla viihdepalvelut ovat kattavia. Tax-free -ostokset ovat Viron matkoilla erittäin suosittuja ja lähes joka alukselta löytyy tax-free -myymälä.

Tärkeimpiä Tallinnaan liikennöiviä laivayhtiöitä ovat Tallink Silja, Viking Line, Eckerö Line ja Linda Line.

Tallink Silja

Tallink Siljan Star ja Superstar- sekä Shuttle-alukset liikennöivät useita päivittäisiä vuoroja Helsingin Länsiterminaalista Tallinnaan ja takaisin.

Shuttle-alusten matka-aika on vain kaksi tuntia suuntaansa ja pikaisia päiväristeilyjä Tallinnaan tarjoavat myös Star- ja Superstar -alukset. Kiireettömästi Tallinnaan voi matkustaa risteilyalus Baltic Princessillä. Tallink Silja risteilee Tallinnaan myös Tukholmasta.

Tallinkin reittihinta Tallinnan ja Helsingin välisillä matkoilla on noin 28–46 euroa henkilöltä. Tallinkin aluksilla voi kuljettaa myös henkilöauton, jonka matkahinta on noin 26–56 euroa.

Tallink Siljan matkoja voi varata puhelimitse numerosta 0600 15700 (1,74 euroa / vastattu puhelu + pvm/mpm) tai verkossa.

Verkkosivusto: Tallink Silja

Viking Line

Nopea Viking XPRS vie kahdesti päivässä Helsingin Katajanokan terminaalista Tallinnaan, ja alusten matka-aika on noin 2,5 tuntia. Reittimatkojen lisäksi Viking XPRS tarjoaa Tallinnaan myös mini- ja päiväristeilyjä.

Viking Linen reittimatkat Helsingin ja Tallinnan välillä maksavat noin 21–39 euroa. Viking Line tarjoaa asiakkailleen myös autopaketteja, joiden hintaan sisältyy matkustajien lisäksi henkilöauto. Autopaketit maksavat noin 60–125 euroa.

Viking Linen risteilymatkan voi varata puhelimella myyntipalvelusta numerosta 0600-41577 (1,64 €/vastattu puhelu + pvm) tai online-varauksena.

Verkkosivusto: Viking Line

Viking Line

Viking Linen XPRS -alus merellä

Eckerö Line

Helsingin Länsiterminaalista matkaan lähteville Eckerö Linen aluksille voi varata esimerkiksi reittimatkoja ja autopaikkoja. Reittimatkoja Tallinnaan yhtiö operoi M/S Nordlandia -aluksella, joka kulkee kaupunkien välillä pari kertaa päivässä.

Reittimatka Tallinnan ja Helsingin välillä maksaa noin 21–31 euroa henkilöltä ja ajoneuvopaikka noin 21–97 euroa menopelin koosta riippuen.

Eckerö Linen matkoja voi varata puhelinpalvelusta numerossa 06000 4300 (1,64 e/puhelu + pvm/mpm) tai yhtiön verkkosivustolla nettimyymälästä.

Verkkosivusto: Eckerö Line

Linda Line

Linda Linella on useita päivittäisiä reittivuoroja Helsingin Makasiiniterminaalin ja Tallinnan välillä. Nopeimmillaan alukset liikkuvat kaupungista toiseen 1,5 tunnissa. Eniten vuoroja on kesän kuukausina, jolloin lähtöjä on 6-7 päivässä. Talvikaudella lähtöjä on 3-5 päivässä.

Reittimatka Tallinnan ja Helsingin välillä maksaa Linda Linella noin 26–36 euroa. Linda Linelle voi ostaa myös 10 matkan sarjalippuja.

Linda Linen matkoja voi varata puhelimitse Suomessa 0600 0668970 (1.64€/puhelu + pvm) tai Virossa (+372) 6999 333, online-varauksena tai sähköpostilla lähettämällä varauspyynnön osoitteeseen myynti@lindaline.fi.

Verkkosivusto: Linda Line

Tallinnan satamassa

Tallinnan satama eli virolaisittain Reisisadam sijaitsee aivan kaupungin keskustan kupeessa.

Satamassa on neljä terminaalia: A-, B-, C- ja D-terminaali. Viking Linen ja Eckerö Linen Helsinkiin lähtevät autolautat käyttävät A-terminaalia ja saapuvat autolautat B-terminaalia. Tallinkin pika-alukset käyttävät puolestaan D-terminaalia ja Linda Linen alukset hieman etäämpänä sijaitsevaa Linnahallin terminaalia.

Sataman terminaalit sijaitsevat hieman yli kilometrin päässä Tallinnan keskustasta ja satamasta on noin varttitunnin kävelymatka keskustan hotelleihin ja Vanhaan kaupunkiin.

Liikkuminen Tallinnassa

Keskustaan ja lentoasemalle kulkeva bussi numero 2 pysähtyy Tallinnan satamassa A- ja D-terminaalien kohdalla. Paikallisbussien lisäksi myös jotkin Viron sisäisiä ja kansainvälisiä matkoja tarjoavat linja-autot pysähtyvät sataman pysäkeillä.

Paikallisliikenteen bussiaikataulut: http://soiduplaan.tallinn.ee/
Viron sisäiset bussimatkat: Bussi Reisid (englanniksi)
Kansainväliset bussimatkat: Lux Express (suomeksi)

Eräät laivayhtiöt ja matkatoimistot tarjoavat asiakkailleen bussikuljetuksia Tallinnassa joko ilmaiseksi tai lisämaksusta. Esimerkiksi Linda Linen bussikuljetus vie matkustajia satamasta keskustaan. Lippuja voi ostaa laivalta tai terminaalista. Lisätietoa: http://www.lindaline.fi/fi/?p=459

Tallinnassa voi liikkua myös takseilla, joiden yhteystiedot löytyvät Takso 24 -sivustolta.

Matkustusasiakirjat ja viisumit

Suomalaisella tulee Viroon ja muihin Baltian maihin matkustettaessa olla mukana voimassaoleva passi tai poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Ajokortti tai muu vastaava ei ole virallinen matkustusasiakirja.

Myös jokaisella mukana matkustavalla lapsella on hyvä olla oma matkustusasiakirja. Alle 7-vuotias lapsi voi vielä olla merkittynä vanhemman passiin, mutta yli 7-vuotiailla tulee olla oma passi tai uudenmallinen henkilökortti.

Suomen ja Viron välillä on voimassa viisumivapaus, joten viisumia ei Suomen kansalainen Viron matkallaan tarvitse.

Kuvat: Tallink, Viking Line

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *